Skip to main content

Povești pentru diversitate

Îmbrățișează unicitatea copiilor și ei te vor îmbrățișa,
la rândul lor.

Despre Curs

Povești pentru diversitate este un curs online gratuit, creat pentru profesorii din învățământul preșcolar și primar.

Te așteaptă cinci călătorii fascinante prin educația pentru diversitate: etnie, egalitate de gen, familie, dizabilitate și statut socio-economic.

Explorează resurse pedagogice gata de folosit și adu diversitatea și incluziunea în sala ta de clasă!

Modulul 1: Etnie

De unde au venit romii? Cum vorbești despre etnie cu cei mici? Alexandru Zamfir are pentru tine legende și povești adevărate, prin care copiii vor afla mai multe despre romi și despre contribuțiile lor în istoria noastră comună.

Alexandru este profesor de limba romani în cadrul Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, și expert educațional în cadrul fundației Roma Education Fund.

Modulul 2: Egalitatea de gen

Ce este, fată sau băiat? O întrebare mereu pusă când se naște un copil. În funcție de răspuns, noi, cei mari, creăm și perpetuăm de multe ori o lume constrângătoare, în roz și bleu. Laura Grünberg povestește cum îi poți ajuta pe cei mici să crească liber și armonios.

Laura este scriitoare și profesoară la Universitatea București. Laura militează pentru cărțile de „trezit“ copiii, atât prin literatura pe care o creează, cât și prin intervențiile în domeniul educației pentru egalitatea de gen.

Modulul 3: Familie

Familia este unul dintre aspectele esențiale ale vieții noastre. Este un loc unde primim dragoste, sprijin și îndrumare. Alături de Andreea Chiru – Maga, descoperă cum poți ajuta copiii să celebreze unicitatea fiecărei familii, dar și să depășească dificultăți ce pot apărea în viața lor.

Andreea este psihoterapeut și psiholog clinician în Centrul de excelență MindCare al rețelei MedLife. Andreea este și autoarea volumului Bruno. Emoțiile ne unesc, o carte ilustrată despre înțelegerea emoțiilor.

Modulul 4: Dizabilitate

Ce înseamnă și cum se simte dizabilitatea, sau mai bine zis, dizabilitățile, atât cele vizibile, cât și cele invizibile? Ruxandra Mateescu îți oferă strategii concrete de predare în grupuri mixte, prin care îi poți  ajuta pe copiii neurodiverși să se simtă bine la grădiniță sau la școală.

Ruxandra este activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și fondatoarea asociației Supereroi printre noi. În 2022, a câștigat premiul LEAD Award for Emerging Leaders, acordat de Centrul John F. Kennedy (SUA).

Modulul 5: Status Socio-Economic

Vasile Brașovanu te ajută să-ți pui ochelarii empatiei și să privești prin diverse lentile sărăcia. Descoperă idei concrete de activități testate, prin care poți face ca fiecare copil, indiferent de posibilitățile materiale, să se simtă în largul lui.

Vasile este învățător la școala Aletheea din București și consultant educațional. A dezvoltat programe de training pentru profesori și părinți, și sprijină dezvoltarea școlilor cu acces redus la resurse.

Lansarea oficială, online: vineri, 6 septembrie, ora 16.00. Pentru detalii, urmăriți pagina Facebook Cu Alte Cuvinte.

Primii 500 de cursanți ce vor finaliza cursul până la 14 octombrie 2024, vor primi un pachet premiu de 9 cărți ilustrate.

Povești pentru diversitate este un curs online, gratuit, fără credite, inițiat de Asociația Cu Alte Cuvinte, în parteneriat cu Asociația OvidiuRO.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.