Sursă articol: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26159021-simtim-obositi-aceasta-perioada-poate-ascunde-oboseala-noi-exista-mitul-acela-mai-uita-buletin-care-prostie.htm
Mulți dintre noi ne simțim obosiți în această perioadă. Oboseala resimțită nu este neapărat o surpriză, dacă ne gândim că am trecut prin 2 ani de pandemie, avem un război la graniță și, nu în ultimul rând, în aceste săptămâni trecem și printr-o schimbare de anotimp. Care sunt însă cauzele oboselii, cât de diverse sunt și când ar trebui să ne alarmăm?
Am stat de vorbă și am încercat să găsim răspunsurile împreună cu dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, și cu Andreea Chiru Maga, psihoterapeut.
Oboseala poate avea o mulțime de cauze: de la lipsa de somn sau schimbarea anotimpului până la anemie, boli cardiace, hepatice sau cancer
Oboseala poate avea multe cauze și sunt foarte multe situații în care ea poate să apară – de la lipsa de somn până la o boală nou apărută sau care a apărut acum ceva timp, dar s-a complicat între timp. Ce contează foarte mult este ca persoana care resimte oboseala să își pună întrebarea: de cât timp mă simt obosit?, explică dr. Daciana Toma, pentru HotNews.ro.
„Spre exemplu, dacă lucrezi mai mult decât de obicei, ai dormit mai puțin în ultima perioadă sau ai fost la o petrecere cu zgomot și muzică intensă, este firesc să resimți oboseala”, spune dr. Daciana Toma.
În această perioadă este și trecerea de la iarnă la primăvară, astenia de primăvară – organismul a trecut printr-o perioadă în care nu a mâncat atâtea verdețuri, legume și fructe proaspete. Au fost și sărbătorile de iarnă, mulți au făcut niște excese, nu suntem nici în perioadă de concedii, pentru că multă lume își ia concediu mai degrabă vara, ne confruntăm și cu lipsa de expunere la soare, iar toți acești factori – ritmul organismului, modul în care te alimentezi – pot duce la o stare de oboseală, spune dr. Daciana Toma.
Dacă oboseala nu are însă nicio justificare și persistă, trebuie căutată cauza acesteia. Medicul Daciana Toma subliniază însă că, dincolo de oboseala cauzată de acești factori, oboseala pe termen lung, pe care nu ne-o putem explica, poate fi și semnul apariției unei boli sau a agravării unei boli despre care știm deja: ”Este important ca, în cazul în care avem un pacient care se simte obosit, să verificăm ce se întâmplă – poate fi o anemie, dar poate fi vorba și despre patologie cardiacă, insuficiența cardiacă de exemplu, care avansează. Poți avea oboseală într-o boală cronică respiratorie care avansează sau se decompensează, printre altele. Sunt multe forme de cancer asociate cu oboseală, boli hepatice, patologie renală și așa mai departe”, explică dr. Daciana Toma.
Dr. Daciana Toma, medic de familie / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Dacă oboseala nu are însă nicio justificare și persistă, trebuie căutată cauza acesteia. Medicul Daciana Toma subliniază însă că, dincolo de oboseala cauzată de acești factori, oboseala pe termen lung, pe care nu ne-o putem explica, poate fi și semnul apariției unei boli sau a agravării unei boli despre care știm deja: ”Este important ca, în cazul în care avem un pacient care se simte obosit, să verificăm ce se întâmplă – poate fi o anemie, dar poate fi vorba și despre patologie cardiacă, insuficiența cardiacă de exemplu, care avansează. Poți avea oboseală într-o boală cronică respiratorie care avansează sau se decompensează, printre altele. Sunt multe forme de cancer asociate cu oboseală, boli hepatice, patologie renală și așa mai departe”, explică dr. Daciana Toma.
Așa că, dacă oboseala persistă și nu există o cauză evidentă pentru ea, este de preferat să să consulți un medic și să faci niște investigații, pentru a vedea dacă este în contextul unei boli sau este pur și simplu doar astenie de primăvară: „Nu trebuie să neglijăm semnalele pe care organismul ni le trimite”, este sfatul medicului Daciana Toma.
Românii nu obișnuiesc să meargă la doctor doar pentru că se simt obosiți
Românii nu obișnuiesc să meargă la medic doar pentru că se simt obosiți, mai spune Daciana Toma. De regulă, „așteaptă să mai aibă și altceva”, iar din discuția medicului cu ei reiese, într-un final, și că se simt obosiți, pe lângă acel „altceva” pentru care au ajuns la doctor: „Suntem atât de învățați să nu mergem la medic… Sigur că aici putem să găsim o grămadă de explicații, inclusiv accesul la serviciile medicale.”
În plus, spune dr. Dacian Toma, „la noi mai există și mitul acela cu mai uită-te în buletin, ceea ce este o prostie. Chiar și o persoană în vârstă de 90 de ani, dacă spune că obosește altfel la un anumit tip de efort la care nu obosea la fel acum o săptămână, acesta este un lucru foarte important pentru mine, ca medic.”
Oboseală / Foto: Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Dr. Daciana Toma povestește că a avut paciente tinere care sufereau de oboseală în contextul unei anemii sau în contextul unei menstruații abundente: „Nu este de neglijat.”
În cazul în care este vorba doar despre astenie de primăvară, lucrurile stau ceva mai simplu. Daciana Toma recomandă ca, în acest caz, să dormim bine, să profităm de fiecare rază de soare, să verificăm dacă este vorba despre o lipsă de vitamine, iar, dacă este așa, să suplimentăm această lipsă de vitamine.
Creștere a numărului de pacienți care semnalează un nivel crescut de stres și oboseală, după pandemie
În ultimii ani am trecut printr-o pandemie, apoi a venit un război la graniță, iar toate aceste perioade marcate de incertitudine și de un nivel crescut de stres ajung să se așeze precum straturile unui tort, explică pentru HotNews.ro psihoterapeutul Andreea Chiru Maga.
Andreea Chiru Maga spune că, pe acest fond, numărul pacienților care semnalează un nivel crescut de stres, sau chiar burnout, a crescut. Acest lucru se întâmplă după o perioadă lungă de stres, care a însemnat o stare de alertă și un nivel crescut de stres, care au rămas mult mai prezente și au fost mult mai accelerate decât de obicei.
Andreea Chiru Maga, psihoterapeut / Foto: Arhiva personală
„Atunci când ne aflăm în situații de incertitudine, mintea noastră caută cât mai multe rezolvări, ceea ce înseamnă că suntem într-o stare de alertă. După ce am trecut de perioada pandemiei, am intrat într-o altă stare de incertitudine, legată de războiul dintre Rusia și Ucraina. Vorbim despre încă un nivel de stres, care s-a așezat, precum straturile unui tort, peste o situație care era deja vulnerabilă”, spune Andreea Chiru Maga.
Într-o astfel de situație, ne întrebăm, în mod firesc, ce se întâmplă cu noi, iar răspunsul la stres începe din creier, explică Andreea Chiru Maga: „Când cineva se confruntă cu o situație de stres, sunt trimise informații către amigdală – o zonă a creierului care contribuie la procesarea emoțională. Amigdala interpretează informațiile, iar atunci când este perceput un pericol, aceasta trimite instantaneu un semnal de primejdie către hipotalamus. Practic, această zonă a creierului este precum un centru de comandă, este softul nostru principal. Comunică cu restul corpului, prin sistemul nostru nervos, astfel încât persoana respectivă să aibă energie și să aibă o reacție. Când suntem într-o stare de stres foarte mare, creierul nostru trimite deja informații și semnalează corpului, pregătește corpul să aibă o reacție. Dacă creierul continuă să perceapă ceva ca fiind periculos, se vor elibera hormoni de stres – printre hormonii de stres se numără cortizolul. Practic, acest hormon al stresului ajută corpul, iar când amenințarea trece, nivelul de cortizol scade. Cortizolul ne ajută să ne punem corpul într-o alertă și ajută la refacerea rezervelor de energie.”
„Imaginați-vă o mașină care este turată toată ziua, zi de zi”
„Imaginați-vă o mașină care este turată toată ziua, zi de zi. Spre exemplu, atunci când ne culcăm, noi suntem bombardați în continuare de acest nivel crescut de stres”, explică psihoterapeutul.
Inclusiv pofta de mâncare este mai puternică atunci când corpurile noastre sunt suprasolicitate.
Dacă ne uităm în viețile noastre din ultimii 3 ani, activitatea de la locul de muncă s-a schimbat – a rămas poate în spațiul hibrid sau online, ceea ce a modificat foarte mult conduita de lucru: unii au lucrat foarte puțin, alții au lucrat foarte mult sau haotic. „Inclusiv acest aspect a creat un spațiu de incertitudine”, spune psihoterapeutul.
De asemenea, copiii au rămas acasă, pentru o lungă perioadă nu au mers la școală, au interacționat mai puțin cu cei de vârsta lor.
Și relațiile de cuplu, relațiile din familii s-au modificat mult în perioada pandemiei.
Oboseală / Foto: Anyaberkut | Dreamstime.com
„Practic, am trecut dintr-o perioadă de stres într-o altă perioadă de stres. Și atunci, este absolut firesc ca corpurile noastre și mintea noastră să obosească”, spune Andreea Chiru Maga.
În plus, în această perioadă trecem și printr-o schimbare de anotimp: „Și atunci, imaginați-vă că corpul nostru are un ceas intern, care se modifică în funcție de nivelul de lumină și de anotimpul în care ne aflăm. Nu întâmplător, oamenii sunt mult mai energici vara, când au mai multă lumină și ies mult mai mult afară și avem mult mai puțină energie iarna, când petrecem mai puțin timp în exterior și mai mult în interior.”
Ca și dr. Daciana Toma, Andreea Chiru Maga subliniază că, dincolo de acești factori, trebuie avut întotdeauna în vedere și faptul că oboseala poate avea suport clinic – poate ascunde o problemă medicală.
„Dacă ne referim la o stare de oboseală care are legătură cu schimbarea anotimpului, care este des întâlnită, ea de multe ori trece de la sine. Însă dacă avem o senzație de tristețe, temeri, griji excesive sau chiar gândire confuză, capacitate redusă de concentrare, dacă simțim schimbări de dispoziție sau avem tendința de a ne retrage din punct de vedere social, dacă oboseala ne afectează somnul, provocând insomnii, dacă ne confruntăm cu o incapacitate de a face față problemelor zilnice, dacă observăm o creștere a consumului de alcool sau poate de droguri, dacă mâncăm mai mult, dacă există dorințe sexuale modificate, dacă avem furie excesivă, comportamente violente sau chiar gânduri suicidare, în aceste cazuri este foarte important să apelăm la un medic psihiatru sau la psiholog.”
Ce putem face dacă ne simțim obosiți?
Câteva recomandări de la psihoterapeutul Andreea Chiru Maga pentru cei care se simt obosiți în această perioadă:
- Putem apela la sport, care poate fi un bun calmant al stresului, putem lua în considerare mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înot, curățenie sau orice activitate care ne poate face activi. Să avem o dietă sănătoasă, să mâncăm sănătos, râsul poate fi o terapie foarte bună.
- Și meditația este o strategie. Este bine să evităm obiceiurile nesănătoase – consumul de cofeină, alcool și fumatul. Aceste obiceiuri nu ne dau o stare de bine pe termen lung.
- Este bine să petrecem cât mai mult timp afară. Este bine să profităm de câte ori vedem soare afară.
- E bine să ne conectăm cu cei dragi, nu să ne izolăm.
Oboseală / Foto: Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com
De asemenea, trebuie să învățăm să spunem nu. Tendința este să spunem da, lucru care ne supra-încarcă de multe ori. Să spui nu te poate ajuta să gestionezi mai bine lucrurile pe care le ai de făcut. Oboseală
- Este recomandat să dormim suficient.
- Să avem o rutină liniștită și relaxantă înainte de culcare – să lăsăm la o parte gadgeturile, televizorul, să ascultăm muzică relaxantă, spre exemplu. Creierul nostru îndrăgește mult rutina. Chiar dacă este plictisitoare, rutina este importantă pentru starea noastră de bine.
- Să cerem ajutor atunci când ne simțim copleșiți.
- Să apelăm la psihoterapie în cazul în care constatăm că nu reușim să ne liniștim.
Sursă foto articol: Oboseală Foto: Lenaivanova2311 | Dreamstime.com